DEFNE

Defnegillerden bir bitki. Boyu 8-10 metreye ulasir. Yapraklari güzel kokuludur ve kis-yaz yesildir. Çiçekleri, küçük sari renkli bir buket halindedir ve çiçeklendiginde çok güzel görünüslüdür. Ezilen yapraklari, aci bademi andiran bir koku verir. Yapraklarindan çikan buharlar, küçük böcekleri öldüre...

Bu başlıkla ilgili :
Defnegillerden bir bitki. Boyu 8-10 metreye ulasir. Yapraklari güzel kokuludur ve kis-yaz yesildir. Çiçekleri, küçük sari renkli bir buket halindedir ve çiçeklendiginde çok güzel görünüslüdür. Ezilen yapraklari, aci bademi andiran bir koku verir. Yapraklarindan çikan buharlar, küçük böcekleri öldürecek kadar etkilidir. Hekimlikte, uyku vermek, sinirleri yatistirmak için ilâç olarak kullanilir. Yapraklari, bazi yemeklere, istah açici olarak katilir.

2. Alternatif : defne

Latincesi Laurus Nobilis olup, Akdeniz bölgesinde yetişen kışın yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları derimsi ve özel kokuludur. Meyveleri zeytin büyüklüğünde olup yağ bakımından zengindir. Merhemi tıpta romatizmal hastalıklarda kullanılır. Defne yapraklarında Folium Lauri adı verilen uçucu yağı bulundurur ve defne yaprakları baharat olarak kullanılır.

Herbal Terapi

Mitolojide Apollonun başındaki taç olan defne yaprağı, Yunanlılara göre tanrılar tarafından korunmanın işaretidir. Sezar banyo suyuna defne yaprağı attırmakta idi. Baharat olarak balık ve et yemeklerinin arasına pişirilirken konularak lezzet sağlamakta kullanılır. Sindirim sistemi hastalıklarından hazımsızlıkta, iştahsızlıkta, gastritte, karındaki gaz şikayetinde etkilidir. Solunum yolu hastalıklarından grip, müzmin bronşitte ve ateş düşürmek için kullanılır. Kadın hastalıklarından adetin düzenlenmesinde etkilidir.

Aromaterapi

Defne yağı tıbbi olarak sert bir koku ve sıcaklık verir. Yağ kaslarda gevşeme, vücut ısısında artma, antiseptik ve immun sistem adını verdiğimiz bağışıklık sistemini artırıcı etkisi vardır. Aromaterapide eklem ağrılarında, adet ağrılarında ve idrar retansiyonunda kullanılır. Soğuk algınlığına bağlı eklem ağrılarında, viral enfeksiyonlarda ve vücut direncinin artırılmasında kullanılır.

Kullanım Şekli

Defne yağı masaj, buğu ve lapa tarzında kullanılır. Yağ sıcak suya konularak radyatör peteklerine konularak havadaki mikrobu ve virüsü öldürmekte kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında kullanılmaktadır. Deriyi tahriş edici etkisinden dolayı dilüe edilerek kullanılmalıdır. Hamilelik esnasında kullanılmaz.

3. Alternatif : Defne

Defne ya da Akdeniz defnesi, (Laurus nobilis), defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir ağaç türüdür. Yemeklere lezzet kattığı gibi alternatif tıpta da birçok yararı vardır. Ayrıca Türkiye'nin tarım ihracatında önemli bir paya sahiptir.

Tanımlaması

Akdeniz'e özgü bir bitki olan defne, genelde 2-6 m boyunda bir çalı veya ağaçtır, ama boyu 10 metreyi bulabilir. Gövdesinin alt kısmı gri, üst kısmı yeşildir. Yaprakları 6–12 cm uzunlukta ve 2–4 cm genişliktedir. Yapraklar kokuludur, şekilleri mızrak ucu gibi, kenarları dalgalı, üst yüzleri koyu yeşil, alt yüzleri açık yeşıldir. Çiçekleri 1 cm çapında olup açık sarı veya yeşildir, sapın aynı noktasından 4-5 tanesi birden çıkarak birer öbek oluşturular. Bu çiçek öbekleri yaprağın yanında çift olarak açarlar. Ağaçlar erkek ve dişi olarak ayrılırlar. Meyvesi yaklaşık 1 cm çapında, içinde tek bir tohum barındıran siyah bir yemiştir. En büyük düşmanı yaprak bitidir.

Kullanımı

thumbnail Defneden elde edilen defne yaprağı, yemeklerde tat vermek için kullanılmaktadır. Avrupa'da genelde önce kurutulur ve salça yapılırken beraberce pişirilir. Defne, süs bitkisi olarak, özellikle süs bahçelerinde Akdeniz iklimi ve okyanus iklimi olan bölgelerde yetiştirilir. Dona çok duyarlı olduğu için daha soğuk yerlerde ise ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan ılıman iklimli başka yörelere yayılmıştır. Defne yağı defne meyvelerini sıkarak elde edilen, 30°C'de eriyen bir yağdır. %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan oluşur. Yağ, en çok sabun üretiminde kullanılıp, bunun yanı sıra kozmetik sanayisinde cilt nemlendirici olarak kullanılır. Şifalı ot olarak romatizma, deri kızarıklıkları ve kulak ağrıları için kullanılır. Tıbbi literatürde defne yaprağının antioksidan[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12946729&query_hl=20&itool=pubmed_docsum Fitoterapia. 2003 Sep;74(6):613-6.], analjezik (ağrı kesici), antienflamatuar [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12916069&query_hl=20&itool=pubmed_docsum Phytother Res. 2003 Aug;17(7):733-6.] ve antikonvulsant (antiepileptik)[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12046861&query_hl=20&itool=pubmed_docsum Phytomedicine. 2002 Apr;9(3):212-6.] yararlarının olduğu belirtilmektedir. thumb - (XIX. yy)]]

Ekonomik boyutu

Defne yaprağınin yıllık üretimi yılda 8 bin tondur, bunun yaklaşık %80'ı Türkiye'den kaynaklanır Dünyanın defne yaprağı ihtiyacının yüzde 80'ini Türkiye karşılıyor[http://ihracatdunyasi.com/haber/haber556.html] bu üretimden 8 milyon dolar gelir elde edilmektedir. DEFNE YAPRAGIYLA GELEN ZENGINLIK [http://www.bud.org.tr/home.asp?id=11&yazi_id=5]

İçeriği

Defne yaprağı %1-3 esans yağlarından oluşur. Bu lipitler 1,8-cineole ve pinen, Terpen, Sesquiterpen, Metileugenol ve daha ufak miktarlarda ?- ve ß-Pinen, Phellandren, Linalool, Geraniol ve Terpineol. Defne yaprağının tat ve aroması büyük ölçüde eugenol adlı esansiyel yağdan kaynaklanır.Simon, J.E., A.F. Chadwick and L.E. Craker. 1984. Herbs: An Indexed Bibliography. 1971-1980. The Scientific Literature on Selected Herbs, and Aromatic and Medicinal Plants of the Temperate Zone. Archon Books, 770 pp., Hamden, CT (Bu sayfada kaynak verilmiş:[http://www.hort.purdue.edu/newcrop/med-aro/factsheets/BAY_LAUREL.html])

Tarihçe ve mitoloji

Defne, Apollon'un simgesidir. Yunan mitolojisinde Apollon Dafni'ye aşık olur ama Dafni onu istemez ve ondan kaçar. Tam yakalanacağı sırada babası, nehir tanrısı Peneus onu bir defne ağacına dönüştürür. Ardından Apollon bu ağacı kendi ağacı ilan eder ve galibiyet, şarkı ve şiirlere adar. (Bakınız: Apollon ve Dafni) Antik Yunanistan'da ve Roma'da galipler ve şairler defne yapraklarından yapılma çelenk verilirdi, bu bir taç şeklinde giyilirdi. Modern olimpiyatların öncülü sayılan Pitik yarışmalarda defne tacın ödül olarak verilmesinin nedeni bu yarışmaların Apollon şerefine yapılmasıydı.

Simgesellik

Defne, yaz kış yeşil kalır. Bu özelliği nedeniyle ölümsüzlüğün simgesidir. Antik Yunanistan'da bu ağaç Apollon'a adanmıştır ve galibiyetle elde edilmiş ölümsüzlüğü, ve bu galibiyeti sağlayan, kahramanlıkla birleşmiş erdemi simgeler. Kahramanlara, alimlere ve bilgelere verilen defne yapraklı tacın kaynağı budur. Gene Apollon'la ilişkili olarak, Apollon'un kehanet özelliklerine elde edebilmek için Delfi'teki kahinler de kehanette bulunmadan önce defne yaprakları çiğnerlerdi veya yakarlardı. Kahinlerden olumlu bir cevap elde edenler geri giderken bir defne tacı ile dönerlerdi. Orta çağlarda üniversitelerde alimler defneden taç giydirlirdi. Tıp okullarında genç doktorların başına konan taçlar defne yaprakları ve meyvelerinden oluşurdu; Fransa'da üniversite diplomasının adı olan "baccalauréat" (Latince bacca laurea : defne meyvesi) burdana kaynaklanmaktadır.

Diğer defne türleri

thumb Defne olarak adlandırılan çeşitli bitki türleri vardır. Yemek yapımında kullanılan defne yaprakları Akdeniz bölgesi kükenli Laurus nobilis 'tir. Kaliforniya defnesi olarak bilinen Umbellularia californica yemeklere daha kuvvetli bir koku verir. Hint mutfağında kullanılan Hint defnesi Cinnamomum tejpata farklı bir cins (ama aynı familyaya ait) bir bitkidir, yemek yapımı bakımından kokusu daha çok Çin tarçını (Cinnamomum Cassia) gibidir benzer. thumb Defnegillerden bazı türler zehirlidir, örneğin Arabistan defnesi (Daphne gnidium) ve yaban defnesi (Daphne mezereum).http://fr.wikipedia.org/wiki/Daphn%C3%A9_garou. Defnegillerden olmayan dikenli defne (Ilex aquifolium), dağ defnesi (Kalmia latifolia) ve koyun defnesi (Kalmia angustifolia ) de zehirlidir.

Notlar

Dış bağlantılar

  • [http://www.baoram.gov.tr/dergi/dergi5/defne.doc Laurus nobilis L.]
  • [http://www.50mucizebitki.com/defne.html Defne]
  • Bay laurel [http://www.hort.purdue.edu/newcrop/med-aro/factsheets/BAY_LAUREL.html]
  • GRIN veritabanında Defne [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?21664]
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=mesh&list_uids=68027442&dopt=Full MeSH]: Laurus - Laurus nobilis (Defne)
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=mesh&list_uids=68027422&dopt=Full MeSH]: Umbellularia - Umbellularia californica (Kaliforniya defnesi)
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=mesh&list_uids=67488485&dopt=Full MeSH]: 3-oxo-eudesma-1,4(15),11(13)triene-12,6alpha-olide [içerdiği madde]
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=mesh&list_uids=67488484&dopt=Full MeSH]: anhydroperoxycostunolide [içerdiği madde]
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=mesh&list_uids=67417229&dopt=Full MeSH]: magnolialide [içerdiği madde]
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=PureSearch&db=pubmed&details_term=%22Laurus%22%5BMAJR%5D PubMed search]: "Laurus"[MAJR]
  • [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=PureSearch&db=pubmed&details_term=%22anhydroperoxycostunolide%22%5BAll%20Fields%5D%20OR%20%22magnolialide%22%5BAll%20Fields%5D%20OR%20%223-oxo-eudesma-1%2C4%2815%29%2C11%2813%29triene-12%2C6alpha-olide%22%5BAll%20Fields%5D PubMed search]: "anhydroperoxycostunolide" OR "magnolialide" OR "3-oxo-eudesma-1,4(15),11(13)triene-12,6alpha-olide"

    Kaynakça

  • defne bilgisi için webde arama yapın.

    İlgili Olabilecek Başlıklar: